Ακολουθήστε μας στο:
Τελευταία ενημέρωση:
Τρίτη, 21 Μαΐου 2019, 19:54

Θέλετε να γκρεμιστεί η δημοτική αγορά;
Συμφωνώ απόλυτα
Διαφωνώ
Δεν με ενδιαφέρει
Ψήφισε
Το «περίεργο» σίδερο στις εξώπορτες και η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 - 6:56:36 μμ

Μπορεί σήμερα να έχουμε τα χαλάκια της εξώπορτας για να καθαρίζουμε τα παπούτσια μας από το χώμα και τη λάσπη πριν μπούμε στο σπίτι, αλλά στο παρελθόν όλα ήταν κάπως… διαφορετικά.

Στο παρελθόν, όταν οι περισσότεροι δρόμοι ήταν χωμάτινοι, με τις πρώτες βροχές όλα… μετατρέπονταν σε λάσπη, και υπήρχε ανάγκη από ένα εργαλείο που θα βοηθούσε στο καλό καθάρισμα των λασπωμένων παπουτσιών.

Το ποδόμακτρο είναι μία σιδερένια ορθογώνια λάμα, βιδωμένη στο έδαφος, έξω από την κύρια είσοδο ενός σπιτιού για να καθαρίζουν τις λάσπες από τα παπούτσια. Πολλοί σιδεράδες του παρελθόντος, μάλιστα, τεχνίτες και σιδηρουργοί, δημιουργούσαν πρωτότυπα και ιδιαίτερα καλαίσθητα σχέδια και σχήματα, για να ταιριάζουν με τα ωραία, αρχοντικά σπίτια.

Το συγκεκριμένο… αξεσουάρ πλέον θεωρείται ρετρό, ωστόσο κοσμεί ακόμη πολλά vintage ή νεοκλασσικά σπίτια που έχουν ανακαινισθεί, ενώ ήταν σε κανονική σε χρήση ακόμη και μέχρι τη δεκαετία του 1950.

Μία από τις πόλεις που… ανθούσαν τα ποδόμακτρα, σύμφωνα με το thebest.gr, ήταν και η Πάτρα. Ωστόσο, σήμερα τα περισσότερα παραμένουν σκουριασμένα να θυμίζουν, σε όσους γνωρίζουν την χρησιμότητά τους, την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην πόλη και το πως οι συνθήκες διαβίωσης έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Διαβάστε επίσης: 

​​Επίδομα ενοικίου 2019: Πως θα κάνεις την αίτηση;​


Διαβάστε όλα τα θέματα για την οικονομία στο newse.gr


ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Copyright ©2019 newse.gr (Γ.Ε.ΜΗ.:141984522000)| Επικοινωνήστε μαζί μας |Διαφήμιση|email επικοινωνίας [email protected] |Στοίχημα .